Alyvuogės
Alyvuogės auga saulėje, kvėpuoja jūra, sugeria požeminių šaltinių drėgmę ir tokiu būdu iš gamtos prisisotina įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Jos lėtina senėjimo procesus ir prailgina gyvenimą, nes alyvuogėse yra apie šimtą biologiškai aktyvių medžiagų, gebančių atjauninti organizmą. Jose gausu vitaminų A, E, C, P, F. Alyvmedžių derlius renkamas įvairiais jo brendimo etapais. Jos skinamos nesunokusios (žalios) arba dalinai subrendusios (renkamos raudonai-rudos alyvuogės) arba visiškai subrendusios (juodos).
Tačiau netgi visiškai prinokusios alyvuogės, šviežios maistui netinka, nes jose yra karčios medžiagos, vadinamos gliukozido oleouropinu. Jis išnyksta mirkant arba sausai apdorojant. Juodosios alyvuogės paprastai tam tikrą laiką laikomos druskoje arba džiovinamos saulėje. Žaliosios alyvuogės mirkomos stipriame sūryme. Sūrymo koncentracija gali būti įvairi. Į jį pagal skonį įpilama acto, smulkinto česnako, pipirų, aromatingų žolelių ir kitų prieskonių.
Ir žaliosios, ir juodosios alyvuogės yra labai vertingas produktas mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai. Jų minkštime yra unikalios sudėties nesočiųjų riebalų rūgščių – oleino, linolo, linoleno. Tai tos pačios rūgštys, kurios neleidžia blogajam cholesterinui kauptis kraujagyslėse, palaiko kapiliarų elastingumą, stiprina skrandžio ir žarnyno gleivinę ir, kaip jau seniai įrodyta, neleidžia dalintis pakitusioms (t. y. vėžinėms) ląstelėms. Vitaminas F reguliuoja riebalų apykaitą, padeda stabilizuoti svorį, mažina cholesterino kiekį kraujyje ir tuo pačiu užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi.
Specialistai tvirtina, kad šiuose nedideliuose vaisiuose yra visi žmogaus organizmui būtini vitaminai ir mineralinės medžiagos.
Tačiau netgi visiškai prinokusios alyvuogės, šviežios maistui netinka, nes jose yra karčios medžiagos, vadinamos gliukozido oleouropinu. Jis išnyksta mirkant arba sausai apdorojant. Juodosios alyvuogės paprastai tam tikrą laiką laikomos druskoje arba džiovinamos saulėje. Žaliosios alyvuogės mirkomos stipriame sūryme. Sūrymo koncentracija gali būti įvairi. Į jį pagal skonį įpilama acto, smulkinto česnako, pipirų, aromatingų žolelių ir kitų prieskonių.
Ir žaliosios, ir juodosios alyvuogės yra labai vertingas produktas mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai. Jų minkštime yra unikalios sudėties nesočiųjų riebalų rūgščių – oleino, linolo, linoleno. Tai tos pačios rūgštys, kurios neleidžia blogajam cholesterinui kauptis kraujagyslėse, palaiko kapiliarų elastingumą, stiprina skrandžio ir žarnyno gleivinę ir, kaip jau seniai įrodyta, neleidžia dalintis pakitusioms (t. y. vėžinėms) ląstelėms. Vitaminas F reguliuoja riebalų apykaitą, padeda stabilizuoti svorį, mažina cholesterino kiekį kraujyje ir tuo pačiu užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi.
Specialistai tvirtina, kad šiuose nedideliuose vaisiuose yra visi žmogaus organizmui būtini vitaminai ir mineralinės medžiagos.
Putpelių kiaušiniai
Kuo jie ypatingi?
Nors putpelių kiaušiniai -yra maži (vienas sveria 10-12 g), vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų juose daugiau nei vištos kiaušiniuose: vitamino A putpelių kiaušiniuose daugiau 2,5 karto, B1 - 2,8, B2 - 2,2 karto. Vitaminas D putpelių kiaušiniuose yra aktyvios formos, todėl jie gali būti vartojami rachito profilaktikai. Putpelių kiaušiniuose fosforo, kalio ir geležies yra 5 kartus daugiau nei vištų kiaušiniuose. Taip pat juose yra vario, kobalto bei aminorūgščių. Kadangi šiuose kiaušiniuose gausu lecitino, valgomi žali jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje , o esantis fosforas yra puikus potencijos stimuliatorius.
Skirtingai nei vištų, putpelių kiaušiniai nesukelia alergijos nei vaikams, nei suaugusiems. Priešingai, juose esantis baltymas ovomukoidas slopina alergines reakcijas.
Putpelių kiaušiniai didina organizmo atsparumą radiacijai ir padeda iš jo pašalinti radionuklidus
Ypač naudingi lukštai- trapus putpelių kiaušinių lukštas yra lengvai pasisavinamo kalcio ir dar 26 elementų šaltinis. Ypač naudingi yra kreminis ir molibdenas - šių elementų mūsų kasdienėje mityboje yra labai mažai, o jie būtini biocheminėms organizmo reakcijoms. Kiaušinių lukštų cheminė sudėtis beveik sutampa su žmogaus chemine kaulų bei dantų sudėtimi . Jie ypač naudingi augančiam organizmui, nėščioms moterims, sergantiems osteochondroze bei patyrusiems kaulų lūžius. Todėl rekomenduojama neišmesti putpelių kiaušinių lukštų, o juos susmulkinti ir dėti į gaminamą maistą.
Nors putpelių kiaušiniai -yra maži (vienas sveria 10-12 g), vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų juose daugiau nei vištos kiaušiniuose: vitamino A putpelių kiaušiniuose daugiau 2,5 karto, B1 - 2,8, B2 - 2,2 karto. Vitaminas D putpelių kiaušiniuose yra aktyvios formos, todėl jie gali būti vartojami rachito profilaktikai. Putpelių kiaušiniuose fosforo, kalio ir geležies yra 5 kartus daugiau nei vištų kiaušiniuose. Taip pat juose yra vario, kobalto bei aminorūgščių. Kadangi šiuose kiaušiniuose gausu lecitino, valgomi žali jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje , o esantis fosforas yra puikus potencijos stimuliatorius.
Skirtingai nei vištų, putpelių kiaušiniai nesukelia alergijos nei vaikams, nei suaugusiems. Priešingai, juose esantis baltymas ovomukoidas slopina alergines reakcijas.
Putpelių kiaušiniai didina organizmo atsparumą radiacijai ir padeda iš jo pašalinti radionuklidus
Ypač naudingi lukštai- trapus putpelių kiaušinių lukštas yra lengvai pasisavinamo kalcio ir dar 26 elementų šaltinis. Ypač naudingi yra kreminis ir molibdenas - šių elementų mūsų kasdienėje mityboje yra labai mažai, o jie būtini biocheminėms organizmo reakcijoms. Kiaušinių lukštų cheminė sudėtis beveik sutampa su žmogaus chemine kaulų bei dantų sudėtimi . Jie ypač naudingi augančiam organizmui, nėščioms moterims, sergantiems osteochondroze bei patyrusiems kaulų lūžius. Todėl rekomenduojama neišmesti putpelių kiaušinių lukštų, o juos susmulkinti ir dėti į gaminamą maistą.